Maden Deresi – Karasu

Içerik

Acarlar Gölü Longoz Ormanlarından sonraki rotamız Maden Deresi oldu.Maden Deresi de Sakarya il sınırları içinde bulunan yaz aylarında serin bir ortam arayanlara ve piknik severlere uygun doğa harikası bir bölgedir.

MADEN DERESİ NEREDE VE NASIL GİDİLİR?

Kocaali ve Karasu ilçeleri arasında bulunan, Kocaali Belediyesi’nin sınırları içinde olan 30 km uzunluğundaki Maden Deresi, Karadeniz’e dökülmekte olan eşsiz güzelliğe sahip bir yerdir.Ankara yönünden giderken Hendek çıkışından çıkarak, İstanbul üzerinden gidilirse TEM otoyolu üzerinden Hendek Adapazarı çıkışından çıkarak ulaşabilirsiniz.Daha sonra Kuyumcu köyü sapağından tabelaları takip ederek gidebilirsiniz.Antik Maden Deresi İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerimize yakın olması sebebiyle doğaseverlerin ve doğa sporu ile uğraşanların sıklıkla tercih ettikleri, ayrıca hafta sonu tatili içinde seçilen yerler arasında bulunan bir bölgedir.

Maden Deresi ve Şelale bölgesi Osmanlı zamanında Fransızların işletmeciliğini yaptığı bir maden alanı olup 1914 yılında Fransızların bölgeyi terk etmesi sonucunda kapatılmıştır.Dere yatağında boraks, kurşun, çinko ve altın madenlerinin bulunması sebebiyle bu bölge Maden Deresi olarak anılmaktadır.Çeşitli raylar ve kazılmış tünelleri görmek mümkündür.Özel olan ise madencilerin açtığı tünellerden geçerek yorucu ve tehlikeli yürüyüş yapabilmenizdir.Şelaleyi görmek için zorlu ve eğlenceli sayılabilecek bir yolculuk yapmak gerekiyor.Bölgeye ya dağ yolu ya da dere yolu ile çıkılabilmektedir.Bölgede ince uçurumun kenarında patikaların bulunması, yağmurlu havalarda toprağın çamura dönüşmesinden ötürü yürüyüş yaparken kayılabilmekte ve bu durum güvenlik açısından ciddi risk oluşturmaktadır.Bu nedenle Şelaleye ulaşmak oldukça tehlikeli olmaktadır ki dikkat edilmesini tavsiye ederiz.

 

ANTİK MADEN DERESİ GİRİŞ ÜCRETLERİ 

Maden Deresi bölgesine araba ile giriş ücreti 15 TL olarak belirlenmiştir.Kişi başı herhangi bir ücret talep edilmemektedir.

MADEN DERESİ’NDE NELER YAPILIR?

Tur olarak Karasu/Sakarya’daki Antik Maden Deresi’ne ulaştığımızda kendimizi bambaşka bir güzelliğin içinde bulduk.Cennet gibi bir orman içinde yürüyüş yaparak etrafı gezdik.Yürüyüş parkuru çok güzel etraf yemyeşil, ağaçların arasından mavi gökyüzü zor görülüyor.Burada yürüyüş için yanınıza sağlam bir trekking ayakkabısı ve derede yürümek isterseniz deniz ayakkabısı almanız yerinde olacaktır.Bu bölge dağcılar için son derece güzel bir parkur sayılır.Cenevizliler zamanında yapılmış 15 metre yüksekliğinde taştan bir set bulunmakta olup Maden Deresi’nin üzerinde baraj gibi durmaktadır.Piknik alanlarının yukarısına doğru giderseniz Şelale’ye ulaşıyorsunuz.Şelale 5 m yükseklikte olup şelale tırmanışı yapmak için doğa sporları ile uğraşanlar açısından bulunmaz bir bölgedir.Bu bölge piknik alanı olarak oldukça popülerdir ve mangal yapmak için çok uygun bir alandır.Ayrıca hafta sonları ve resmî tatillerde bölge çok kalabalık olmaktadır, piknik için yer bulma sorunu yaşayabilirsiniz.Maden Deresi’nde balıkçılık yapabilirsiniz.Alabalık ve sazan balıklarını olta ile avlayabilirsiniz.

Maden Deresinin suyunun şifalı olduğu kabul edilmektedir.Bu suyun özellikle sedef hastalıklarında, mide ağrılarında ve yaraların iyileşmesinde etkili olduğu bilinmektedir.

MADEN DERESİ BUNGALOV EVLERİ ÜCRETLERİ

Antik Maden Deresi’nde ağaçtan evler bulunmaktadır.Bungalov evler büyüklüğüne göre ücretlendirme yapılarak kiralanmaktadır.Maden Deresi bungalov evleri ile ilgili fiyatlar ise; 1 oda 1 salon evlerin 24 saatlik ücreti 250 tl, 2 oda 1 salon 350 tl’dir.Özellikle hafta sonu bungalov tatil yapıp, dinlenmek için çok uygun bir ortam.Doğanın içinde, mis gibi kokular arasında yeşile doyarak çok güzel bir tatil olabilir.Böylesine yeşillikler içinde çay içmek olmazsa olmaz tabii ki, biz de çaylarımızı içip huzurun tadını çıkarttık.

Gezimiz Antik Maden Deresi ile son buldu.Saat 18:30’da bu güzellikleri arkamızda bırakarak Ankara’ya doğru yola çıktık.
Sakarya gezilecek yerleri oldukça çok olan illerimizden olup doğa güzelliğine bizleri çekmektedir. Bu gezimizde sadece bir bölümünü gezip görebildiğimiz için kendimizi şanslı olarak tanımlıyoruz. Umarız sizlerde bu yerleri görebilirsiniz ve bizim kadar keyif alırsınız…

Maden deresi hakkında daha fazla bilgi için Karasu belediye sayfasına BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ

ACARLAR LONGOZU YAZIMIZA ULAŞMAK İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ

İNSTAGRAMDAN BİZİ TAKİP EDİN

View this post on Instagram

POYRAZLAR GÖLÜ TABİAT PARKI GEZİSİ Sakarya’nın kuzeyinde Adapazarı ilçesinde yer alan, Poyrazlar Gölü Tabiat Parkı, harika bir gün geçirmenize olanak verecek güzellikte bir göl olmasının yanı sıra, gölün çevresinde mangal yakıp dolayısıyla piknik yapabileceğiniz çardaklar ve ağaçların altında piknik masaları bulunan doğal bir ortam. İsterseniz küçük gezinti treni ile gölün çevresinde gezebilirsiniz. Atla göl turu veya bisiklet turu, kuş gözlemciliği, fotoğrafçılık yapabilirsiniz. Çocuklarınız için de zaman geçirebilecekleri oyun alanları, eğlence havuzları, elektrikli gondol, salıncak, paintball, atv safari gibi aktiviteler bulunmaktadır. Balıkçılık yapmak isterseniz olta ile gölde balık tutmak mümkündür. Ağaçların bin bir çeşit yeşil rengi, gökyüzünün mavisi gözlerinizin yeşile ve maviye doymasını sağlıyor. Ağaçların rüzgardaki hışırtıları kulaklarınıza ayrı bir keyif katıyor. Böylesine güzel yeşili ve doğayı bulmayı özleyen Ankaralılara bambaşka duygular yaşatan çok güzel bir ortam.

A post shared by Aklım Fikrim Gezmede (@aklimfikrimgezmede) on

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz