Acarlar Longozu

Acarlar-Longozu

Içerik

Acarlar Longozu, Eko-turizm’de bu kadar önemli bir yere sahipken, bu kadar az biliniyor olmasından dolayı bu yazıyı yazmak istedim.Acarlar Longozu’na gitmeden önce longozlar hakkında bilgi edinmeyi unutmayın.

Acarlar-Longozu

LONGOZ [ SUBASAR ORMANI ] NEDİR?

Longoz, denize doğru akan derelerin getirdiği kumların birikerek kıyıda set oluşturması ve dere ağzını kapatması sonucu akarsuyun biriktiği yerde oluşan özel bir ekosistemdir.Yalnızca belirli ağaç (örneğin, dişbudak, kızılağaç, vs), bitki (örneğin, göl soğanı, su menekşesi, vs) ve kuş (örneğin, kara leylek, balıkçıl, vs) türleri bu yaşam ortamını tercih ederler.

Bu ekosistemin devamlılığı için en temel koşul, bol suyun devamlı var olmasıdır. Su, getirdiği kil ve organik materyal ile bu sahaların topraklarını mineral ve organik materyal yönünden zenginleştirir. Bu sucul ormanlar yağmur ormanları gibi gürdür. Bununla birlikte, yağmur ormanları gibi sadece yağışa ve hava nemine değil, daha çok ‘taban suyu’na bağımlıdır. Bu özellikleri ile tropikal bölgelerin ‘mangrove’ ormanlarına benzer.

Longoz ormanları nadir rastlanan ekosistemlerdir.Türkiye’de İğneada (Kırklareli), Acarlar (Sakarya) ve Sarıkum’daki (Sinop) longoz ormanlarının yanı sıra, Kızılırmak Deltası’nda da (Samsun) longoz niteliğine sahip ormanların çok küçük kalıntıları kalmış olup araştırmalarımda karşıma çıkan bir longoz daha mevcut ki bu da  Karcabey Longozu’dur. Güney Marmara akarsularının büyük bölümünün birleşmesiyle oluşan Susurluk Irmağı, Bursa’nın Karacabey ilçesine bağlı Yeniköy yakınlarında Marmara Denizi ile buluşmaktadır.Susurluk Irmağı’nın oluşturduğu Kocaçay Deltası, göl, bataklık, kumul ve longoz ormanından meydana gelmektedir.

Daha fazla bilgi için TIKLAYINIZ

Acarlar-Longozu-Tabela

Longoz ile ilgili kısa bir bilgi verdikten sonra şimdi sizlere Poyrazlar Gölü Tabiat Parkı’nı takiben gittiğimiz Acarlar Gölü Longoz Ormanları’ndan bahsetmek istiyorum. Sakarya’da gezilecek yerlerden bir diğer bölge olan Acarlar Gölü Longoz ormanları ülkemizde yer alan 5 tane longozdan bir tanesi olup, büyüklüğü bakımından 2.sırada yer alan tek parça halinde en büyük su basar ormanıdır.

Dünya’da da 2. Büyük Longoz Ormanıdır. Acarlar Longoz Ormanı 1.derece doğal sit alanıdır. 1,562 hektarlık bir alanı kapsamakta ve derinliği 1,5 metreye kadar çıkmaktadır. Yaz aylarında longozun suları kurumakta, kışın ise su birikintisi ile oluşmaktadır. Longozun su seviyesi yağışlara ve mevsim şartlarına göre 1 m ile 5 m arasında değişmektedir. Yazın suları çekilen longozun toprakları köylüler tarafından tarım arazisi olarak kullanılmaktadır. Acarlar Longozu, ekosistem özellikleri dikkate alındığında flora ve fuana açısından zengin bir alana sahiptir. Longozun çevresi dişbudak ormanlarıyla çevrilidir. Bunun yanı sıra kızılağaç ve karaağaç türü de yoğun olarak görülmektedir. Longoz, Önemli Bitki Alanı sınırları içinde olup, su menekşesi (Türkiye’de birkaç bölgede rastlanan nadir bitki türüdür), su küpesi, su lalesi, su keneviri ve çeşitli renkte nilüferler (sarı ve beyaz) bulunmaktadır.

Kuşlar için de Acarlar Longozu ayrıca değerli bir ortam sayılmaktadır. Göçmen kuşların üreme alanları içerisinde yer alması gölün en önemli özelliklerinden birisidir. Bu özelliği ile Önemli Kuş Alanı statüsünde bulunmaktadır. 230 civarında kuş türüne ev sahipliği yaptığı söylenmektedir. Bu kadar kuş ya kuluçkaya yatıyor ya da konaklıyor.Kuş türleri arasında balıkçıl, kaşıkçı, çeltikçi, karabatak, dalgıç türü, bahri, elmabaş pakta, Altıngöz, kadife ördek, deniz ve balık kartalları bulunmaktadır.

Bunların yanı sıra sülün, çulluk, tilki, çakal, yaban domuzu ve yaban ördeği gibi hayvanlar yaşamakta ve tatlı su balığı avcılığı yapılmaktadır.Gölde, yayın, kızılkanat, sazan, turna, yılan balığı, kefal turna gibi balık türleri de bulunmaktadır. Sazlıkların arasında kuluçkaya yatmış kazları, su kaplumbağalarını, su tavuklarını görmeniz mümkündür.

 Acarlar-Longozu-Yürüyüş-ParkuruACARLAR LONGOZU NEREDE ?

Acarlar Gölü Longoz Ormanları, Sakarya’nın kuzeyinde yer alan Karasu ilçesi ile Kaynarca ilçesi arasında bulunan doğa harikası bir bölgedir.Longoz Sakarya Nehri’nin Karadeniz’e döküldüğü bölgede olup, en dar yeri 250, en geniş yeri 1250 m, uzunluğu ise 8 km dir.

ACARLAR LONGOZ ORMANLARI’NA NASIL GİDİLİR?

Biz turumuza Poyrazlar Gölü’nden sonra Acarlar Longozu ile devam ettik.Acarlar Longozu’na, Adapazarı Karasu Yolu/D650 üzerinden geçiş yaptık, 44 dk. (52,4 km) lık bir mesafe vardı.Longoza toplu taşıma araçları ile gidilebilir, bunun için Karasu ilçeleri ve Kaynarca ilçelerine uğramanız gerekir.

İstanbul’dan gidilirken ilk olarak TEM otoyolunu kullanıp Kandıra Gişeleri’nden hemen sonra Kandıra istikametinde devam edilir.Karasu –Kaynarca tabelaları yardımıyla yola devam edip Karamüezzinler Köyü tabelasından dönülerek Acarlar Longozu’na ulaşabilirsiniz.

Acarlar longozuna giriş ücreti alınmamaktadır.Bazı aktiviteler için ücret ödemeniz gerekebilir.Ziyaret için herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır.İstediğiniz zaman ziyaret edebilirsiniz.Longoz koruma alanı olduğu için konaklama amacıyla herhangi bir otel veya pansiyon bulunmamaktadır. Ancak Karasu ilçesinde veya yakın çevrelerde çeşitli konaklama yeri bulabilirsiniz.

Acarlar Longoz Ormanları yeşilin en güzel renklerini görebileceğiniz doğal bir ortamdır.Longoza ulaştığınız zaman yürüyüş yapabileceğiniz 750 m uzunluğunda tahta bir köprü bulunmaktadır.20 dakika gibi bir sürede yürüyüp köprünün sonuna ulaşıyorsunuz.

Bu tahta köprünün etrafı fındık ağaçları, dişbudak, kızılağaç, karaağaç türleri, su menekşesi, sarı nilüfer, beyaz nilüfer, su küpesi, su keneviri gibi bitkiler ile çevrilidir. Mis kokular ve  muhteşem bir manzara içerisinde yürüyüş yapıyorsunuz. Gözünüz yeşile doyuyor. Biraz soluklanmak isterseniz tahta köprü üzerinde küçük bir kafe bulunmaktadır. Burada dondurma yiyebilir, serin bir içecek içebilir ya da bir yorgunluk kahvesi ile yürüyüşü sonlandırabilirsiniz. Böylesine güzel manzara içinde şahane fotoğraflar çekebilir, anılarınıza ekleyebilirsiniz.

Longozdan sonraki rotamız Antik Maden Deresi olacaktı…

POYRAZLAR GÖLÜ YAZIMIZA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ !

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz